GYIK

From Elma Wiki
Jump to navigation Jump to search

K: Milyen újdonságok vannak a Belmában az Elasto Mania-hoz képest?
V: Sokminden! A részletes leírást megtalálod itt.


K: Honnan tudom hogy működik-e?
V: Futtasd a belma.exe-t, indítsd el bármelyik pályát, majd nyomj F5-t. Ha a megjelenő listán látod magadat, akkor elvileg minden rendben van. Ha más játékosok is vannak a listán, menj te is ugyanarra a pályára amit ő játszik és ellenőrizd, hogy látod-e a többieket (F1) "other players shown". Ha látod a többiek motorjait a pályán, akkor minden a legnagyobb rendben van.

Ha csak annyit látsz kiírva, hogy "Players online" az F5 listában, akkor a szerver valószínűleg éppen nem működik, ilyenkor várj egy kicsit, majd próbálkozz újra.


K: Én éppen játszok, de nem látok senkit, pedig azt mondják a többiek hogy éppen játszanak.
V: A legvalószínűbb dolog az, hogy éppen egy olyan battle megy, ahol a többiek figyelése tiltott (hidden battle), ilyenkor mindenki láthatatlan. Vagy valamikor megnyomtad az F1-et, amitől mindenki eltűnik.

Ha mindkét lehetőséget megnézted, és még mindig nem látsz senkit, akkor egy úgynevezett port forward-olást kell végrehajtanod a tűzfalon/routeren. Menj fel a http://www.portforward.com-ra további infoért. Ezen kívül ellenőrizd, hogy az IP és a portok jól vannak-e beállítva a belmádban. Ezek a portok: 4460 (TCP), 4461 (UDP le) és 4462 (UDP fel).


K: Az "F1" stb.. gombok nem működnek.
V: Ellenőrizd, hogy a legújabb verzió van-e felrakva. Másik oka lehet, hogy nem állítottad be őket a belmaServerconf.exe-ben, vagy valami másra állítottad őket, mint ami alapból meg volt adva.


K: Nincsen "F4 to download" szöveg, pedig egy battle elindult egy external pályán.
V: Az FTP szerver átmenetileg nem működik.


K: Ha F4-et nyomok akkor csak azt írja ki, hogy "failed to download battle level".
V: Az FTP szerver átmenetileg nem működik. Próbáld újra.


K: Hogyan tudok battle-t indítani?
V: Használd a startballe.exe-t.

Ha tudod, nézd meg az #ballelma IRC csatin, vagy a játék chat-jében, hogy nem terveznek-e véletlenül valami speciális battle-t a közeljövőben, mielőtt elindítanád a sajátodat. Ha először indítasz battle-t, előtte nézd meg a Pálya készítési "szabályok" cikket.


K: Valakik tudnak battle-t leállítani?
V: Igen, néhány megbízható embernek speciális verziójú startballe.exe-je van, azzal a lehetőséggel, hogy leállítson egy battle-t. A jövőben ezek a jogok egy szerveren http://elmaonline.moposite.com keresztül mennek át, és megnézheted kiknek vannak különleges jogaik.


K: Én lettem az első egy first finish vagy one-life battle-n, mégis valaki más nyert. Hogy lehet ez?
V: A Belmában van egy kis lagg. Battle közben ha van egy számláló és véget ér a számlálás, úgy látod mintha te indulnál el először, pedig mindenki egy időben indul el. Ez azt jelenti, hogy ha te úgy látod, hogy te voltál az első, és valaki szorosan mögötted volt, lehet hogy ő nyert igazából, amit te csak később tudsz meg.


K: Honnan tudom letölteni a belma szerver programját?
V: Sehonnan.