Tuning: SWE

From Elma Wiki
Jump to navigation Jump to search

Även om Elasto Mania till 99% handlar om skicklighet, kan man inte ignorera möjligheten att få motorcykeln att agera olika genom att ändra hårdvara eller programvaruinställningar.

Historia

Skärmbild av internal 45, Sink

Man märkte redan år 2000 att Elasto Mania fungerade olika på olika datorer. En av de enklaste banorna att märka det på är internal 45 - Sink. Detta för att Sink's första äpple ligger vid en liten grop där vänsterhjulet måste sättas in. Hjulet gjorde några konstiga små studsrörelser fram och tillbaka, vissa fastnade där för ett ögonblick (0,2s), medan andra kom därifrån snabbare.


När man talar om 0,2s fördel ii en av de främsta höyling banorna, blev folk naturligtvis intresserade av vad som kunde orsaka skillnaderna.


Senare upptäckte man att ändringar ar skärmens uppdateringsfrekvens påverkade spelet. Uppdateringsfrekvensen i sig var irrelevant, men när vertikal synkronisering var på, så var fps synkroniserat för att matcha uppdateringsfrekvensen. Så om man satte uppdateringsfrekvensen till 85hz, var fps:en 85. Observera att uppdateringsfrekvensen måste ställas in för exakt samma upplösning som används i Elma för att ha effekt.

När vsync var avstängt ökade fps:en till det maximala som hårdvaran klarar. Det brukade betyda runt 200 fps år 2000.

Frames per sekund

Så slutsatsen är att allt inom tuningen handlar om fps. Allt annat; vsync, uppdateringsfrekvens, hårdvare, programvara o.s.v. påverkar endast indirekt eftersom de ändrad fps!

Lågt fps (30-100)

Skillnader från medium/högt fps:

  • Lång fördröjning vid knapptryck. - Fixat i Elma Online.
  • Snabbare rotation. - Väldigt liten skillnad, dock en skillnad.
  • Hjulen kan ta sig genom hål som är smalare än ett hjul.
  • Oförutsägbart hjulbeteende i "\/"-formade hål - Hjulet kan "sugas in" i polygonen, eller så kanske en kraftig studs upp i luften sker.
  • 0,02 snabbare än vid högt fps på en platt 10-sekunders bana.
  • Det mänskliga ögat ser hackighet vid upp till 60-80fps, beroende på hur mycket man koncenterar sig på det.

Det är viktigt att påpeka att ju mindre fps desto mindere förutsägbart hjubeteende in tighta hål. Tänk också på att 30 fps bra mycket mindre än 100.

Medium fps (100-300)

Skillnader från lågt/högt fps:

  • Nästan omärkbar fördröjning vid knapptryck.
  • Kan fortfarande ta sig igenom trånga hål, t.ex. världsrekordrutten i Shelf Life.

Högt fps (300-999)

Skillnader från low/medium fps:

  • Störst skilldane är vid brutal volting. På grunda av det höga fps:et kan spelaren göra en "glidande" brutal volt, vilket syns i världsrekordstilarna för Uphill Battle, Hi Flyer och The Steppes.
  • Omöjligt att ta sig igenom hål som är smalare än ett hjul - I vissa battles kan folk inte köra hängstilar för att det är för trångt. Kolla Etikett för design av banor


Observera att allt deta bara ger en fingervisning om tuning. Till exempel är det möjliget att det finns fördröjning vid knapptryck av någon annan anledning än fps. Möjliga anledningar är; (b)elma.exe CPU prioritet, tangentbordsproblem eller skärmproblem (LCD anses vara dåligt för Elma). Det är omöjligt att säga vad 30-100 fps gör exakt, då t.ex. 70 fps istället för 60 kan göra ett visst trick omöjligt istället för möjligt.